Renee-Ahdieh__Urgia-si-zorile__606-8754-08-6-785334315522Titlu: Urgia și Zorile
Autor: Renee Ahdieh
An Apariție (RO): 2016
Editura: Epica
Nr. pagini: 416
Gen: Ficțiune istorică / YA

Sinopsis 

O VIAȚĂ CURMATĂ PENTRU FIECARE RĂSĂRIT DE SOARE

Intr-un ţinut aflat sub domnia unui tânăr rege însetat de sânge, fiecare revărsat al zorilor sfâşie sufletul unei alte familii. Califul din Khorasan, un băiat de optsprezece ani, nu este altceva decât un monstru. în fiecare noapte, Khalid cere mâna unei fete, ca apoi, în fiecare dimineaţă, să curme viaţa noii lui mirese cu o frânghie de mătase. Când cea mai bună prietenă a Șeherezadei îi cade victimă lui Khalid, ea jură să se răzbune şi, în ciuda vârstei ei fragede, de doar şaisprezece ani, se oferă să-i devină mireasă califului din Khorasan. Șeherezada este hotărâtă nu doar să rămână în viaţă, ci şi să pună capăt, odată pentru totdeauna, domniei despotice a lui Khalid.
Seară de seară, Șeherezada îl atrage în mrejele sale, ţesând poveşti încântătoare, ce-o ajută să mai trăiască încă o zi, deşi ştie prea bine că următorul răsărit de soare ar putea fi ultimul. Dar lucrurile iau o întorsătură cu totul neaşteptată: Khalid nu este nicidecum aşa cum şi l-a imaginat ea. „Monstrul” este doar un tânăr cu sufletul sfâşiat de o suferinţă covârşitoare şi îndelungată. Iar Șeherezada descoperă, pe zi ce trece, că se îndrăgosteşte de el. Cum este posibil aşa ceva? Inima ei se dovedeşte, astfel, o trădătoare. Dar Șeherezada înţelege, încetul cu încetul, că nimic nu este aşa cum pare în palatul de marmură şi piatră al califului. Este hotărâtă să descopere tainele ce bântuie locul şi, în ciuda iubirii ei, este pregătită să-i ia viaţa lui Khalid în schimbul celor curmate de el.
Oare dragostea lor va supraviețui?
Inspirată de poveștile celor O mie și una de nopţi, cartea de față este ea în sine o lectură fascinantă şi grandioasă de la început până la sfârşit.

Părerea mea 

 

Vă zic sincer…îmi venea să țip atunci când am terminat cartea asta.
E o altă demonstrație de “nu judeca o carte după copertă”! Am evitat-o luni, luni de zile, doar pentru că mi-am impus că nu-mi va plăcea, dar când am început s-o citesc, dragilor, jur, am început-o într-o seară și-am terminat-o a doua zi dimineața, chiar în timpul școlii.
Cartea asta m-a făcut să mă simt așa cum nu m-am mai simțit de când am citit Opoziție, ultimul volum al seriei LUX. Vă zic sincer că mă durea inima, la propriu, simțeam cum se duce naibii totul în mine și înjuram uneori personajele de mama focului.
Renee are un stil de scriere minunat, acțiunea se petrecere la persoana a III-a, în Khorasan, iar personajele sunt privite în evoluția lor și se ajută unul pe altul, maturizându-se, chiar dacă inițial vor să se omoare reciproc. După cum zice și sinopsisul, personajele principale sunt Șeherezada și Khalid. Am iubit odată cu Șazi (Șeherezada), am plâns, am urât și am ajuns să mă duc naibii atunci când am terminat cartea. Tot timpul acțiunea a fost imprevizibilă, sfâșietoare, personajele sunt îmbâcsite de atâta secret, e o negură deasă de secrete țesută în jurul lor. Renee te face să crezi fix ceea ce vrea ea să crezi, iar când ajungi la concluzia că totul e roz și va exista un happy-end, well, te lovește cel mai tare.
tumblr_o21ilyOt7z1ri1csjo1_500
Într-un fel mi-a amintit atât de mult de copilărie, de filmele Disney cu prințese și mi-a reamintit că odinioară doream și eu, visam să devin una, să am parte de o astfel de dragoste. Prin intermediul Urgiei si Zorilor am trăit sentimentele astea atât de puternic.
Încă sunt băgată în ceață până peste cap când vine vorba de finalul primului volum al duologiei, căci se termină și bine și rău, nici nu știu ce să mai cred.
Dintr-o carte displăcută a ajuns în topul preferatelor pentru anul 2018 cu siguranță, și dacă voi căutați o carte romance care să înfățișeze o poveste de dragoste cu năbădăi, interzisă din cauza societății, tradițiilor, blestemelor sau secretelor, vă asigur că o găsiți în cartea asta.
Are iubire, are dramă, are suferință, iar totul gravitează în această mică sferă de infern construită dintr-o greșeală a personajului principal masculin, Khalid.
O VEȚI ADORA!
P.S. Imediat cum am terminat cartea în PDF mi-am comandat duologia, atât de rău m-a făcut să o vreau! 😀
Până data viitoare, vă las cu câteva citate, lecturi plăcute în continuare, dragilor! ❤

 

Citate 

„- Unde ați fost? îl întrebă Șeherezada, încercând să-și stăvilească freamătul glasului.
– Nu unde ar fi trebuit să fiu.
– Azi-dimineață și aseară.
– Dimineața n-am fost unde ar fi trebuit să fiu, îi răspunse el, dezmierdându-i urechea cu răsuflarea sa. Iar aseară, n-am fost unde îmi doream să fiu.”

„Se topea în arome de santal și raze de soare. Timpul încetă să mai fie doar o simplă noțiune. Iar buzele i se contopiră într-o clipă cu ale lui. Erau dulci ca mierea. Și răcoroase ca apa proaspătă de izvor pentru un suflet însetat. Ca speranța tuturor zilelor de mâine. Când își înfipse degetele în părul lui ca să-l atragă mai aproape, el rămase fără suflare, știind, la fel de bine ca și ea, că soarta le era pecetluită. Pentru totdeauna.
În acest sărut.
Un sărut care avea să schimbe totul.”

„Așa că o să scriu și o înalț spre ceruri… Te iubesc – de mii și mii de ori. Și nu-mi voi cere nicicând iertare pentru asta.”

 

Rating

5-stars-transparent

 

Advertisements