3175888dd7e80f3ec6954942d522728cTitlu: Trandafirul și Hangerul
Serie: Urgia și Zorile 
An apariție (RO): 2018
Editura: Epica
Nr.Pagini: 400
Gen: Fantasy/ YA

SINOPSIS

Într-un tărâm aflat în pragul războiului, Şeherezada este smulsă din braţele iubitului ei soţ, califul din Khorasan. Cândva, îl considerase un monstru – un ucigaş fără inimă, ce curma viaţa soţiilor lui, răspândind pretutindeni în jur durere şi suferinţă – dar, pe când îi desluşeşte tainele, descoperă un om extraordinar şi o iubire căreia nu i se poate împotrivi. Cu toate acestea, un blestem ameninţă s-o despartă pentru totdeauna de Khalid.
Acum, îşi regăseşte familia, care s-a adăpostit în deşert, unde forţe înspăimântătoare se adună împotriva lui Khalid – forţe hotărâte să-i distrugă imperiul sub comanda fostului iubit din copilărie al lui Şazi. Captivă între loialităţile pe care le nutreşte faţă de cei dragi, singurul lucru pe care Şazi poate să-l facă este să ia taurul de coarne. Folosind forţele magiei pe care le descoperă încetul cu încetul înlăuntrul ei, Şeherezada încearcă să pună capăt, o dată pentru totdeauna, cumplitului blestem şi ameninţărilor mocnite ale războiului. Dar ca să-şi ducă misiunea la bun sfârşit şi ca să rămână în viaţă, trebuie să fugă din mâinile propriilor duşmani.
Saga încântătoare a Şeherezadei şi a lui Khalid, ce-a început cu Urgia şi zorile, îşi găseşte acum finalul odată cu aventurile lui Şazi, care face tot ce îi stă în putinţă să-şi croiască drum spre singura ei iubire adevărată.

Suntem asemenea unui trandafir ce-și desface petalele, dezvăluindu-ne adevărata personalitate.

Cartea a doua se deschide cu, practic, consecința ultimului capitol din primul volum. Povestea de dragoste a lui Khalid și a Șeherezadei nu mai este atât de roz, ei doi ajungând împreună cam pe la jumătatea cărții, dacă îmi aduc bine aminte.
Vreau să vă spun că de mult n-am mai citit o serie, nu carte, serie întreagă, atât de bună.
În cartea asta am simțit mai mult decât în primul volum că Khalid întruchipează bestia din Beauty and The Beast, jur.
După cum spune și sinopsisul, pe tot parcurusul cărții firul narativ urmărește acțiunile lui Șazi, care încearcă să rupă blestemul abătut asupra soțului său.

Va spune minciuni peste minciuni și va înota mereu în ape ostile…
Până se va îneca, de va fi nevoie, în dușmănia lor.
Nu teama dădea naștere unor gânduri atât de nesăbuite. Ci furia. 

Citatul de mai sus face referire la prieteni, la minciună, la actele de afecțiune ce împânzesc povestea, parcă o sufocă. Ce vreau să spun, să vă pregătesc mai bine zis, este următorul lucru: în Trandafirul și Hangerul prietenii nu mai sunt deloc prieteni, persoanele cele mai de încredere te înjunghie pe la spate, iar cine îți era dușman îți întinde o mână de ajutor.
Cel mai genial lucru la partea asta este că nu realizezi când totul se întâmplă, autoarea face în așa fel încât nici o acțiune să nu fie previzibilă, ba chiar induce cititorul în eroare uneori.

Pe tot parcursul lecturii m-am confruntat cu firea iute la mânie a lui Khalid, replicile piperate ale lui Șazi, fata asta omoară doar din vorbe, grija Isrei, tristeșea și răzbunarea lui Tarik, nebunia lui Reza…  Dacă aș mai vorbi mult despre carte aș da în rezumat și chiar urăsc să fac asta uneori, credeți-mă, eu mă abțin cu greu să nu dau și spoilere. Deși este doar seria de debut a autoarei îi prevăd un viitor strălucit, deoarece Renee are toate calitățile și darurile necesare unui scriitor. Dezbate și dezvoltă o acțiune alertă, învăluie personajele într-o pâslă a misterului, povestea în sine e un mister de fapt.
De asemenea, seria va fi ecranizată la Imagine Entertainment.

Strigătele răsunătoare se pierdură înecate în mânia și amărăciunea ce-i curpinseră sufletul Șeherezadei. În glasul gâtui al unei inimi sfâșiate.
Dragostea modelează omul. Oferă atât bucurie, cât și suferință, definind caractere. Dragostea însuflețește pe om. Ea dă sens vieții. 

Întâlnim personaje noi, precum Artan Temujin, care, după părerea mea, joacă un rol important în finalul cărții, care s-ar fi sfârșit mult mai rău fără personajul ăsta la locul și momentul potrivit. Cunoaștem mai bine altele, Irsa, sora Șeherezadei, Reza, tatăl Shivei, rajputanul, al cărui nume l-am uitat, îmi cer scuze, și chiar Despina, așa numita servitoare a lui Șazi, care nu e chiar cine pare a fi .
Din nou, iubirea cu năbădăi nu este absentă, se fac o grămadă de sacrificii în numele iubirii, personajele se aruncă orbește în fața morții unul pentru celălalt.
P.S. se poate vedea cu ochiul liber că acolo își are sfârșitul un triunghi amoros, ceea ce mă bucură căci nu-s adepta unor astfel de triunghiuri,  fie ele geometrice sau nu… 🙂

Să trecem la aspect…

Fiecare început de capitol este “înrămat” frumos în pagină, într-un fel de chenar. Fontul probabil este mărimea 11, vă avertizez că dacă nu sunteți adepții unui scris mic si uneori multe detalii/multă descriere, n-o să-i faceți față cărții. Este bine aranjat în pagină, chiar foarte bine, spații goale nu prea există.

Mergeți pe mâna mea, măcar o dată, dragilor! Veți adora fiecare cuvânt, fiecare act minuscul de afecțiune, fiecare vorbă, fiecare moment în care Khalid îi spune joonam (care înseamnă viața mea) sau delam (dragostea mea). Când mă gândesc la personajele astea, învoluntar mintea îmi fuge la Aladdin și Jasmine, Christian Grey și Ana (nu, nu din punct de vedere sexual, chiar nu e cazul), Hardin și Tessa, personajele astea care sunt atât de tinere privitor la vârstă, dar atât de mature dacă le privești sufletul.
Nu le dai deloc 16, respectiv 18 ani.

În final, finalul are 2 finale, dacă înțelegeți. Unul rău și unul bun. Ultimul capitol și epilogul. Asta a fost dovada a “Sfârșitul este începutul începutului.” !

—Te doare?
—Uneori. 
—Unchiul Artan mi-a vindecat  rana de la genunchi pe care am făcut-o ieri când am căzut. Poate ar trebui să-l rogi să o vindece și pe a ta. 
—Nu e nevoie.
—De ce?
—Pentru că nu mă deranjează.
—De ce?
—Pentru că îmi aduce aminte că toate lucrurile au un preț, îi răspunse Khalid, zâmbind din nou. Și fiecare hotărâre pe care o luăm are anumite consecințe. 

 

5-stars-transparent

Advertisements