Titlu: Partea Întunecată a Magiei
Autor: V.E. Schwab
An Apariție (RO): 2017
Editura: Nemira
Nr. pagini: 381
Gen: Fantasy/ SF

Intr-un univers guvernat de magie exista mai multe Londre: Rosie, Gri, Alba si, in trecut, una Neagra.
Kell este ultimul dintre Antari, magicieni care pot calatori intre lumile paralele. A crescut in Londra Rosie si este mesagerul oficial pentru afacerile cu sangeroasa Londra Alba si cu Londra Gri, cea fara de magie. Neoficial insa, Kell e un contrabandist pasionat de artefacte din alte lumi Lila, o hoata care bantuite in travesti strazile Londrei Gri si viseaza sa ajunga pirat, ii fura un obiect magic extrem de periculos. Initial dusmani, Kell si Lila sunt nevoiti sa se ajute unul pe altul cand isi dau seama ca au intrat intr-o conspiratie mortala.

Partea Întunecată a Magiei a fost pentru mine ceva nou și în același timp o carte pe care am așteptat-o de-o viață. În acest univers distopic avem de-aface cu 4 Londre diferite, fiecare separate una de cealaltă din motive de securitate. Cândva, acum sute de ani, magia și setea pentru putere au mistuit prosperitatea Londrei Negre și, astfel, circulația dintre cele 4 Londre, care fac parte din lumi diferite, a fost închisă. Singurii care pot circula între lumi sunt antarii, magicieni puternici și doar doi rămași în viață.

V.E. Schwab a reușit ceva ce mie mi se pare greu de realizat ca autor: să conturezi perfect niște personaje, să le descri atât aspectul fizic cât și caracterul, și în același timp să ai grijă ca acțiunea cărții tale să fie intrigantă, să țină cititorul cu sufletul la gură, să antreneze cititorul, să îi stârnească dorința de a citi mai mult și mai mult. Victoria realizează niște descrieri uluitoare, amănunțite, dar nici de fel plicticoase, care sunt menite să ajute cititorul să se integreze în acest univers al Culorilor magiei.


— Ai o casă, dacă nu un cămin! Ai oameni care au grijă de tine, dacă nu își fac griji pentru tine. Poate că nu ai tot ce-ți dorești, dar pun pariu că ai tot ce ți-ar putea trebui vreodată și, cu toate acestea, ai tupeul să pretinzi că nu ai nimic, fiindcă nu e dragoste.

Kell

Declanșarea acțiunii se petrece în momentul în care Kell, antari-ul Londrei Roșii, transportă ilegal un obiect plin de magie neagră care declanșează o multitudine de întâmplări neplăcute. Kell este fiul adoptiv al regilor, însă el se consideră posesia acestora. Nu își amintește de adevărata sa familie și nimic de dinaintea vârstei de 5 ani. Acesta face comisioane de scrisori între cele 3 Londre care țin legătura: Albă, Cenușie și Roșie. De asemenea, el colecționează obiecte din cele 3 lumi, ceea ce este ilegal.

Delilah Bard

Lila, sau Delilah, este o fată săracă din Londra Cenușie, fără familie, tatăl său o vinde pentru bani. Fură pentru a supraviețui, dar și pentru o satisfacție personală, de a colecta obiecte. Aceasta visează să devină pirat, însă pe interior este o fată cu un suflet ciobit, trist, care are speranța unei vieți mai bine. Într-o întâlnire cu Kell, aceasta îi fură pandantivul cu magie neagră fără ca Kell să realizeze. Ea va deveni partenera acestuia în momentul în care el se decide să ducă obiectul înapoi în Londra Neagră, pentru a-și îndrepta păcatele.

Și pentru prima oară Kell o văzu pe Lila. Nu așa cum voia ea să pară, ci așa cum era. O fată înfricășată, chiar dacă deșteaptă, încercând cu disperare să rămână în viață. Una care foarte probabil înghețase de frig și flămânzise și se luptase -și aproape sigur ucisese- ca să se țină strâns de o iluzie de viață, păzind-o ca pe o lumânare aprinsă în vijelie.

Kell o luă în brațe. Și, o secundă, doar o secundă, ea nu se retrase și nici nu-l amenință că-l înjunghie. O secundă, doar o secundă, îi răspunse la îmbrățișare.

Acțiunea are loc pe mai multe planuri și este scrisă la persoana a III-a. În principal aceasta ni-i prezintă pe cei doi protagoniști, Kell și Lila, însă pe alocuri acțiunea suprinde și personajele secundare, precum Holland, cel de-al doilea antari, unul controlat de antagoniști.
Cartea, deși un fantasy plin de suspans și care la un moment dat îți dă impresia de eșec, are final fericit, ceea ce m-a bucurat de asemenea. Cu toate acestea, finalul mi-a ridicat și semne de întrebare, deoarece la sfârșit există o frază care bate apropouri negative ce se vor răsfrânge, probabil, asupra celui de-al doilea volum. Abia aștept să aflu prin ce vor mai trece Kell și Lila, împreună sau separat.


— Gemenii Dane or să plătească pentru ce au…
— Gemenii Dane sunt morți, zise Kell. I-am omorât eu însumi.
Lila își drese glasul.
Kell își dădu ochii peste cap.
— Cu ajutorul Lilei.

*Gemenii Dane sunt cei doi antagoniști, regii Londrei Albe, care doresc stăpânirea și asupra Londrei Roșii.

În toate acțiunile care se vor răsfrânge asupra lui Kell din cauza pandantivului și a magiei care va refuza să fie distrusă/dusă înapoi unde îi este locul, Lila îi va fi antari-ului alături. Cei doi vor de veni apropiați de asemenea, însă în această carte nu există nicio relație amorosoasă, dacă nu punem la socoteală relația pe care Rhy, prințul Londrei Roșii, o are cu propria persoană. Vă mărturiesc cu mâna pe inimă că eu sunt adepta relațiilor în cărți, însă acum nu am simțit nevoia să întâlnesc un cuplu, tocmai datorită acțiunii intrigante care nu s-a axat pe sentimente, ci pe trăiri.

(…) puse cutia deoparte și spuse mulțumesc. Părea să fie un cuvânt greu de rostit pentru ea, dar izbuti. Se ridicară de pe bancă, niciunul nevrând să plece încă, iar Kell se uită la Delilah Bardm o ucigașă și o hoață, un tovarăș brav și o ciudată, înspăimântătoare fată. Avea s-o mai vadă, cu siguranță. Știa că avea s-o mai vadă.