Titlu: Detectiv de România
Autor: Silviu Iliuță
An Apariție : 2019
Editura: Bookzone
Nr. pagini: 270

Pentru că avem nevoie de un detectiv al nostru, român. Azi, în prezent. Unul care să ne scoată din cotidian și să ne ducă undeva, în lumea lui, plină de indicii, enigme și mistere. 
Anton este un detectiv atipic pe care îl vom descoperi încă din copilărie și până când, fiind om în toată firea, se lovește de misterul vieții lui din propriul birou de detectiv particular (nu de stat): indianul înecat într-un dulap. 
Scene pitorești, umor, ironie și o intrigă care te va conduce pe diferite planuri în căutarea vinovatului. 
Prin Detectiv de România suntem părtași, alături de Silviu Iliuță, la o reînviere a genului polițist, un gen aparte care își va găsi locul în sufletul și mintea fiecărui cititor. O carte care îți va dezvolta instinctul și atenția pentru detalii în timp ce te va face să râzi pe nerăsuflate.

Bărbații care cred că viața e grea n-au încercat niciodată să ridice geanta unei femei, își șoptește Anton singur, în timp ce își freacă cucuiul.

Am primit cartea aceasta spre recenzie, acum aproximativ o lună, timp în care am tot fost și tot fost intrigată de ea.
Silviu Iliuță, autor al site-ului Cronici pe Bune, ne pune în fața ochilor o carte polițistă, dar care nu încetează din a stârni râsul cititorului. Recunosc, aluziile la Hercule Poirot și Sherlock Holmes din incipitul cărții mi-au creat aluzia unui detectiv grandios, imbatabil, atât de deștept și de descurcăreț… apoi a început râsul. Pagină după pagină și eu tot râdeam.

Dacă ai fluturi în stomac, nu te îngrijora, Anton Scorilo. Sunt toți digerați, făcuți zob de acidul gastric, apoi ies pe fund. Asta e și dragostea.

Cartea, scrisă la persoana a III-a, îți dă întotdeauna senzația că există o ceartă între narator și personaj, de parcă sărmanul personaj principal se împotrivește voii naratorului. Senzația se amplifică mai ales în momentele sarcastice. Întreaga carte este o satiră adusă la adresa societății contemporane din România și, să vă spun drept, am găsit destule tipologii umane pe care înainte le vedeam la TV destul de des, pe vremea în care mă uitam la TV.

De asemenea, dacă îți dorești să citești o carte care să te facă să râzi cu lacrimi, să-ți dai ochii peste cap sau să gândești “Ei, asta-i culmea!”, atunci oprește-te la Detectiv de România. Drept vorbind, n-aveam așteptări înalte de la ea, căci știți că privesc cu reticență literatură românească, însă această carte ar putea înlocui ușor o comedie învechită din literatura de liceu sau școală generală.

Pentru cei tineri, MIRC-ul este un fel de Yahoo Messenger. Pentru cei și mai tineri, Yahoo Messenger e un fel de Whatsapp. Pentru cei și mai tineri, Whatsapp e un fel de messagerie de la Instagram. Pentru cei mai bătrâni, toate asta țin loc de porumbei voiajori.

Cartea ni-l prezintă pe Antonio Scorilo, un bărbat care locuiește într-un orășel micuț din România și care este, de meserie, detectiv. Încă de mic, Antonio era marginalizat de restul colegilor, iar visul său cel mai de preț era să rezolve un caz de crimă care…apare mai devreme sau mai târziu.
Cartea, de asemenea, alternează planurile prezent și trecut, în paralel existând capitole care urmăresc acțiunea din prezent și capitole care ne prezintă o acțiune trecută, menită să ne facă să o înțelegem pe cea curentă. V-ați prins? Tot detectivismul este îmbrăcat într-o manieră ironică, intenționat aleasă pentru a face cartea comică.
Detectiv de România poate fi achiziționată de aici, iar pe mine mă puteți găsi mai des aici.